Ante Mamić:Branitelji, utihnuli smo kao da nas nije ni bilo, kao da smo čuvali stado ovaca a ne Domovinu.

Jučer izginusmo, braću i prijatelje sahranismo a danas promatramo kako sa sudbinom nas i naše djece upravljaju oni koji su prezirali svaku pomisao na slobodnu Hrvatsku. Nekoć vlast, danas imovina nad istim i od istih. Nekoć ubojice, danas njihova djeca. I uvijek isti, na istim pozicijama. To je pjesma koja se ponavlja jedino u Hrvatskoj i u njezinu narodu. Razne revolucije sa ili bez žrtava rađale su novitetima, bilo dobrim ili lošim ali nikad sa istim osobama, identitetima i osobnostima. Oni koji bijahu uzrok revolucije završavali su u tamnicama ili u pritorcima. Jedino u Hrvatskoj isti ljudi vođaše revoluciju koji bijahu protiv nje. Vladaše da bi danas imali i još podlije i beznadnije vladali. Neshvatljivo životno štivo i za pametnije umove a kako ne bi bilo i za nas male pogibuše.

Uvijek sam se pitao, tko je to zapravo ginuo u ovom „kolateralnom“ ratu. Domoljubi, vizionari slobode i vjere, mrzitelji Jugoslavije, revolucionari! Jesu li doista slučajnosti da su umirali baš oni i to uvijek na malo čudan način? Mladost sam proveo razmišljajući o tomu što činiti kad dođe do tog vražjeg „kolateralnog“ rata. Uviđao sam iz povijesti a i iz vlastitog života, da najprije moramo rješavati odnose u vlastitim redovima, prije nego li se sudarimo sa tuđincem nad knjigom života i smrti. Za živo čudo, kao da nismo bili „svoji“ kad je sve započelo. Progoniteljima dadosmo da nas vode. Dadosmo im čak i vlastite živote da s njima uprave po svojoj volji. Nakon što svu imovinu privatizacijom preuzeše i postadoše vlasnici države, tvorci slobode postadoše progonjene zvijeri. Ideje o Domovini postadoše nazadne, nemoralni zakoni postadoše putokazi za „budućnost“ a svako iskazivanje drugačijeg mišljenja i ukazivanje da smo skrenuli ne samo sa prvoga puta već i s pameću, posta opasno i gotovo nas dovede u zatvor. Bože moj, čudna li čuda.

Ante Mamić

Komentari

  1. Uvik če biti dva pogleda na isti događaj tako kroz povijest i sutra ce biti tako zlo danas je oćito oni sto braniše jugu i komunizam danas opet vladaju njih je malo ali dobro raspoređeni ko u vicevima sve se može ali nediraj partiju.Ja bih pod obvezu ponovo štafetu dao narodu da se ubije i ono malo privida da je danas drugačije.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar